Programma Tong Tong Fair 2018 – mijn lijst

Elk jaar kan ik weer moeilijk kiezen uit programma van de Tong Tong Fair. Wat ga ik doen en welke dagen zal ik gaan? Er is altijd zoveel te doen en te ontdekken. Waar ik heel blij mee ben is dat er dit jaar meer aandacht is voor de jongere generatie, waar ik ook onderdeel van uitmaak (zie programma Studio Tong Tong 1 juni). Dat maakt het kiezen er niet makkelijker op maar wel leuker! Dit is mijn lijst van wat ik ga doen en welke dagen ik ga.

indoness tong tong fair

Dit jaar ga ik wel 3 keer naar de fair (jeeh!); donderdag 24 mei, maandag 28 mei en vrijdag 1 juni. Ik had graag nog dinsdag 29 mei naar de TTF gewild om naar de kookworkshop van Marc Tierolf te gaan, maar helaas kan ik dan niet. Wel echt een aanrader!

Indofood

Op nummer 1 staat bij nog altijd het eten. Zowel eten kopen als het opeten. De geweldige geuren komen je al tegemoed als je de TTF binnenkomt. Ik probeer me de eerste 5 minuten nog in te houden maar uiteindelijk ben ik gewoon heel de dag aan het eten. Er is zoveel lekkers! Mijn tip is ook: kom met een lege maag en eet kleine (voor Indo’s klein) porties. Dan kan je meer eten 🙂

Naast het opeten kom ik om inkopen te doen: keripik kentang, speciale kacang (waar ik de naam niet meer van weet) en alles wat ik kan vinden wat moeilijk te vinden is in Nederland.

Workshops

Ik ben een fan van workshops, zo ben je actief bezig en leer en ontdek je meer. Heel fijn dat er ook dit jaar een goed aanbod is. Dit zijn de workshops die ik dit jaar ga doen:

Donderdag 24 mei

  • 15.30 Workshop batikken o.l.v. Nunuk Ngesti Inggarnasih uit Jakarta, Indonesië, materiaalkosten € 10,00* Locatie: A-doeh-het-zelf-hoek (hoe tof is deze naam?)
  • 17.15 Workshop West-Javaanse dans door de culturele dansgroep uit Malang, Oost-Java, Indonesië Locatie: Rotonde

Maandag 28 mei 

  • 15.45 Workshop angklung door JEI Angklung (angklungorkest uit Jakarta, Indonesië) Locatie: Rotonde

Indonesie-paviljoen

Struinen door de pasar. Er is van alles leuks te zien en te kopen! Als het echt iets speciaals is dan koop ik het. Vaak zijn het cadeautjes voor andere mensen. Of iets voor ons in huis. Er zijn ook 1 of 2 stands die handgemaakte batik en ikat verkopen, daar blijf ik altijd wat langer hangen om gewoon de tofheid te aanschouwen en over de herkomst te praten met de verkopers. Lees hier hoe je kunt zien of het handgemaakte batik is of imitatie (geprint). Dan weet je wat je koopt. Veel mensen kopen namelijk print waarbij wordt verteld dat het handgemaakt is en betalen ook vaak veel meer dan dat print waard is. Ik ben persoonlijk geen fan van print omdat je hiermee de makers en de culturele erfgoed niet steunt (lees: ontwikkeling tegenwerkt, maar iedereen mag zijn eigen keuze maken hierin) maar ik ben helemaal geen fan van misleiding.

Exposities

Geschiedenis was altijd een van mijn favoriete vakken. Ik kon me helemaal inbeelden hoe dingen waren, om het zo meer te begrijpen. Daarom ben ik blij dat er op de Tong Tong Fair ook altijd exposities zijn over het verleden. Niet om in het verleden te blijven hangen maar om dingen meer te begrijpen en dit te gebruiken voor de toekomst. Dit is ook een mooi bruggetje naar mijn inbreng dit jaar op de Tong Tong Fair (zie onder Studio Tong Tong – verhalen en gesprekken). Ik vind het namelijk belangrijk om het verleden als inspiratie te gebruiken en daarmee te kijken naar de toekomst. Naar nieuwe dingen die ontstaan uit liefde voor onze roots, met respect naar het verleden.

Dit zijn de exposities waar ik heen ga. De exposities zijn alle dagen te bezichtigen.

  • Naar Holland. Waarom vertrokken Indo-Europeanen (Indo’s) in de periode 1952–1956 en masse vanuit Indonesië naar Nederland? Was hun komst een repatriëring, migratie of vlucht?
  • De Pasar Malam van Tong-Tong. De repatriëring van Indische Nederlanders is de directe aanleiding voor het ontstaan van de Tong Tong Fair. De tentoonstelling De Pasar Malam van Tong­-Tong, een Indische onderneming gaat in op de betekenis van het evenement voor Indisch Nederland.

Studio Tong Tong – verhalen en gesprekken

Donderdag 24 mei

Maandag 28 mei 

  • 15.00 Tong Tong Fair, een levend monument. Inleiding en gesprek met Rabin Baldewsingh (wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Den Haag) en Siem Boon (directeur Tong Tong Fair en Festival). Door Fridus Steijlen n.a.v. zijn boek Een Indische Skyline 

Vrijdag 1 juni

Kooktheather

Bij lekker Indonesisch eten hoort ook het leren koken (vind ik). Hier ga ik heen:

Maandag 28 mei

  • 10.00 – 12.00 Foodtour met Helena Smit over De Haagse Markt met na afloop een masterclass o.l.v. Norman Musa in het Kooktheater (€ 12,50, excl entree). Reserveer snel want het aantal plaatsen is beperkt.
  • 15.00 Chef Inda voor Soeboer: kip cashew van Soeboer

Vrijdag 1 juni

  • 13.00 Hans Slijp: sambals uit verschillende streken met nasi koening

Boeken op de grand pasar

Op de grand pasar staat altijd een boekenmarkt. Ik vind het heerlijk om door de Indonesische/ Indische boeken heen te struinen en te bladeren. Zo leer ik meer over mijn eigen roots. En zo af en toe koop ik er een (ik probeer minimalistischer te leven).

Tong Tong podium – muziek

De muziek op het Tong Tong podium daar kom ik meestal op af als ik het hoor. Dan ga haal ik een lemper en een tjendol (je weet wel bij die grote tent die daar staat) en dan ga ik in het publiek zitten genieten.

Dit is mijn lijst. Sommige dingen sluiten niet helemaal aan op elkaar maar dat zie ik die dag wel hoe ik dat ga doen 🙂 Heel veel plezier als je gaat en  wellicht tot ziens op de Tong Tong Fair 2018!

Check hier het volledige programma: tongtongfair.nl/programma/

Welke dag ga jij en waar ga je naartoe?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *