Mijn favoriete kaaskoekjes (kastengel) recept

Vanaf jongs af aan ben ik verzot op de Indo kaaskoekjes, ook wel kastengel genoemd in Indonesië. Deze koekjes zijn zo lekker en zo verslavend! En ze zijn ook nog eens makkelijk te maken – ideaal voor een feestje. Of gewoon om elke avond van te snoepen.

Overal bij familie en vrienden van onze familie in Indonesië lag er wel een doos met (verse) kaaskoekjes op tafel. En niet ver van die doos zat ik dan, te loeren naar die overheerlijke lekkernijen (het waren altijd van die doorzichtige doosjes, de koekjes staren je gewoon aan) of ik was al zover dat ik een voor een alle koekjes aan het opeten was. Ze zien er zo onschuldig uit maar ze zijn zo verslavend! En tsja, ze zijn ook niet echt gezond – maar wel enak sekali!

Voor dit recept heb ik de ene keer gewone bloem gebruikt en een andere keer volkoren speltmeel. Ietwat gezonder, in hoeverre dat mogelijk is met de hoeveelheid kaas die er in zit. Anyway, ze zijn beiden even lekker.

Ingrediënten kaaskoekjes (kastengel) ongeveer 150 – 200 stuks

  • 150 gram boter
  • 1 eigeel
  • 190 gram bloem (of speltmeel)
  • 10 gram melkpoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 150 gram geraspte kaas (wat jij lekker vindt, ik gebruik jong belegen en oude kaas)

Voor over de kaaskoekjes:

  • 1 eigeel
  • Geraspte kaas

Recept van mijn favoriete kaaskoekjes (kastengel)

  • Mix de boter met een mixer in een kom voor 3 minuten. Voeg het eigeel toe en mix de boter met het eigeel voor een aantal minuten totdat het een geheel is geworden.
  • Doe de bloem, de melkpoeder, zout, de geraspte kaas en het bakpoeder in de kom en roer goed door elkaar. Maak er een bal van en dek het af met plastic. Laat het vervolgens 30 minuten in de koelkast liggen.
  • Warm de oven voor op 150 graden.
  • Maak het geheel plat met een roller tot een dikte van ongeveer 1/2 cm. Snij de rechthoeken uit het mengsel (ongeveer 1 x 2 cm). Maar eigenlijk welke vorm je zelf wil.
  • Leg alle kaaskoekjes op een bakplaat met bakpapier. Smeer het eigeel over de kaaskoekjes en strooi vervolgens de geraspte kaas erover heen.
  • Bak de koekjes voor 20 minuten totdat ze lekker zijn gebruind. Laat de koekjes eerst afkoelen (anders zijn ze veel te zacht).

Selamat makan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *