De illustraties van Jeroen Krul; mee op ontdekkingtocht naar zijn Indo roots

Jeroen mailde mij vorig jaar met de vraag waar ik de inspiratie vandaan haal voor mijn LARAS tassen. Hij was bezig met afstuderen aan de Hogeschool van de Kunsten, maar had moeite met zijn opdracht; het vertalen van zijn Indische roots naar zijn illustraties. Ik spreek hem over de mooie en herkenbare illustraties van zijn afstudeeropdracht, hoe het nu is na zijn afstuderen en over zijn ontdekkingstocht naar zijn Indische roots.

Indoness Jeroen Krul

Leven tussen twee culturen

Hij is opgegroeid met een Indische vader en een Nederlandse moeder. Hoewel hij het Indische altijd wel van zijn opa en oma of zijn vader heeft meegekregen, voelde hij zich vooral Nederlands met een Indisch randje. Tot aan zijn afstuderen, hij werd gestimuleerd om meer over zijn achtergrond na te denken maar daarnaast was er ook een gevoel dat steeds sterker aanwezig was, een gevoel wat te maken heeft met zijn Indische achtergrond.

Hij spreekt over heimwee naar vroeger, de goede oude tijd bij zijn Indische opa en oma. Oma in de keuken, waar je volgepropt wordt met eten en niet met lege handen naar huis mocht. Maar nu gaat het wat minder met oma en gebeurt er wat met hem. Hoe hij er over praat voelt het alsof er iets bijna verloren gaat en hij de behoefte heeft om het in stand te houden en door te geven. Een behoefte wat mooi samenkomt met het moment van afstuderen.

Afstuderen

Tijdens zijn afstuderen was hij van plan zich te richten op het onderwerp hoe toerisme een land kan beïnvloeden, maar dit voelde nog niet echt als het juiste onderwerp voor hem. Vervolgens ontstond het onderwerp twee werelden en hoe die elkaar kunnen beïnvloeden, een onderwerp wat al dichter bij hem stond maar nog steeds te algemeen. Als tip kreeg hij van een docent om het dichter bij zichzelf te zoeken. Zo is het idee ontstaan om zijn eigen twee werelden op papier te zetten, het Indonesische en het Nederlandse – en hoe die elkaar beïnvloeden. Hij vertelt me dat hij in het begin moeite had met een onderwerp te kiezen voor zijn afstuderen dat zo dichtbij hem stond, het voelde heel geforceerd.

Toch heeft hij ervoor gekozen om zich meer te verdiepen in zijn achtergrond. Hij startte zijn ontdekkingstocht en ging van locatie naar locatie; van zijn studentenhuis naar zijn ouders en opa en oma. Langzamerhand kreeg zijn afstudeeropdracht vorm, hij illustreerde wat hij zag. Wat hem aansprak in zijn ontdekkingstocht zette hij op papier, met als resultaat het boek Spekkoek.

Indoness Jeroen Krul Spekkoek

Bron van inspiratie

Nu maanden later is hij afgestudeerd met als product het boek Spekkoek met herkenbare illustraties en gaat hij verder op ontdekkingstocht naar zijn roots, en gebruikt dit als inspiratie voor zijn illustraties. Na zijn afstuderen is hij voor het eerst in zijn leven naar Indonesie gegaan en is daar 2 maanden gaan rondreizen. Naar de plekken waar zijn opa en oma zijn geboren en waar ze hebben gewoond. De indrukken die hij daar heeft opgedaan gebruikt hij weer als inspiratie voor zijn volgende project – Koppie Toebroek. Ik vind het mooi om te zien dat hij in begin vooral bezig was met de inspiratie buiten zichzelf zoeken, terwijl hij uiteindelijk zelf die bron van inspiratie is voor zijn werk. Zijn illustraties zijn onlosmakelijk onderdeel van hem en zijn ontdekkingtocht. Deels gestimuleerd vanuit de opleiding maar ook vanuit zichzelf, zijn eigen behoefte om de Indische cultuur door te geven op zijn eigen manier – als ode aan zijn Indische opa en oma.

Herkenning

Indoness Jeroen Krul sate

Hij laat mij zijn werk zien, het boek Spekkoek en een aantal nieuwe illustraties voor zijn nieuwe project Koppi Toebroek. Als ik zijn werk bekijk merk ik gelijk dat het van alles met mij doet. Zijn illustraties leven voor mij; ik voel de klammende hitte, ik hoor de drukte van de vele scooters en ruik de sate en de verbrande kolen en denk aan mijn familie in Indonesië. Hoe mooi is het dat er zo een hele wereld in een enkele afbeelding zit. Hij heeft weergegeven wat hij ziet door zijn ogen met zijn nieuwsgierigheid en zijn gevoel. Het is alsof ik meekijk door zijn ogen en ook mee ga in die ontdekkingstocht naar zijn roots, en wat die Indoroots voor hem betekenen. Ik weet niet of het komt omdat ik zelf ook op ontdekkingstocht ben maar het voelt als een puzzelstukje in mijn tocht, op een of andere manier verbonden met elkaar. Het is fijn om medereizigers te ontmoeten, verhalen te delen met elkaar en verbonden te voelen. In ieders ontdekkingstocht gaat het immers om de reis; de mensen die we ontmoeten, de verhalen die wij delen en de dingen die we herkennen, over onszelf leren en weer doorgeven.

Meer weten over Jeroen Krul? Lees en bekijk meer op zijn website: www.jeroenkrul.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *