Mijn favoriete Tempeh Mendoan recept

Tempeh Mendoan is een van mijn favoriete Indonesische snacks. Ik heb het altijd al willen maken maar ik was bang was dat het niet zo zou smaken zoals ik het me kon herinneren. Maar nu met mijn tante en moeder als back-up heb ik het toch eindelijk gemaakt, en het smaak precies zoals ik het me kan herinneren – enak!

Indoness Tempeh Medoan

We vieren Kerst bijna altijd met mijn familie uit Indonesië (de broer van mijn moeder, m’n tante en mijn neven en nicht) die in Engeland wonen. Ze komen dan naar Nederland of wij gaan naar Engeland. Dit jaar zijn ze in Nederland, wat betekent; een grote gezellige logeerpartij bij mijn ouders thuis. Heel de dag eten maken en het vervolgens allemaal opeten. Mijn tante kan zo goed Indonesisch koken en heeft zelfs haar eigen Warung in Engeland. Dus wilde ik graag mijn kooktalenten laten zien aan haar door onder andere Tempeh Mendoan te maken voor iedereen met Kerst. Met wat hulp van mijn moeder en tante is het gelukt, en ik moet zeggen; ik ben er zo trots op!

Wat is Tempeh Mendoan?

Tempeh Mendoan is dungesneden tempeh met een krokant laagje van gekruid deeg. Heerlijk als snack tussendoor met Sambal ketjap. Tip: de Sambal ketjap van Tjemaralaan 14 is hierbij echt een aanrader. De snacks zijn niet moeilijk om te maken, maar het kost wel even wat tijd om ze allemaal te frituren.

Recept van mijn favoriete Tempeh Mendoan (+/- 20 stuks)

Indoness Tempeh Medoan Ingredienten

Ingrediënten 

  • 2 blokken tempeh (1 blok a 400 gram)
  • 500 gram bloem
  • 400 ml water
  • 6 lente-uitjes (dunne ringetjes)
  • 3 theelepels zout
  • zonnebloemolie om in te frituren

Boemboe

  • 12 teentjes knoflook (dat lees je goed, 12 stuks maar liefs)
  • 5 theelepels ketoembar (koriander)
  • 5 cm kencur

Bereiding (bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten frituren) 

Snijd het blok doormidden – zodat je ongeveer twee vierkante blokken hebt –  en snijd de blokken in dunne vierkante plakken. Het gaat er in ieder geval om dat je grote dunne plakken maakt, zodat het makkelijk te frituren is. Kleine plakken kan ook alleen ben je wel wat langer bezig met frituren. Belangrijk is dat je de plakken heel dun snijd anders is het minder lekker (vind ik).

Wrijf de ingrediënten van de boemboe samen in de cobek of maal ze fijn in de keukenmachine.

Indoness Tempeh Medoan cobek

Meng de boemboe met de bloem, lente-uitjes, het zout en het water en mix het tot een glad beslag. Voeg meer water toe als het deeg nog te dik is (papperig). Dompel de plakjes tempeh onder in het beslag (een aantal per keer). Verhit de wok of wadjan en frituur de plakjes tempeh even totdat het deeg lichtbruin wordt. Laat de plakjes uitlekken en serveer ze direct, dan zijn ze het lekkerst! En natuurlijk met de Sambal ketjap erbij.

Selamat makan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *