Tjemaralaan 14; een eerbetoon aan Oma Miet

Ik ben uitgenodigd door Marc Tierolf van Tjemaralaan 14. Hij verteld me over de ketjap, spekkoek en andere lekkernijen die hij maakt op basis van de Indische recepten van zijn overgrootmoeder, Oma Miet. Maar vooral neemt hij me mee in het verleden, het verhaal van zijn familie en het onstaan van zijn bedrijf Tjemaralaan 14.

Indische nostalgie

Laatst stelde ik de vraag op Facebook ‘Heb jij Indonesische spullen in je huis?’ waarop Marc reageerde ‘dat zie je wel als je langskomt’. En of ik het zie, ik ben in een totaal ander wereld terecht gekomen. Alsof ik in een Indisch museum zit. Ik kijk mijn ogen uit, overal is er wel iets prachtigs te zien. Houtgesneden bordjes waar o.a. op staat ‘kamar duduk’, prachtige zilveren bestek uit Yogjakarta, wayang poppen, Indonesische/ Indische boeken tot aan het plafond, batik over de banken, antieke koloniale stoelen en tafeltjes, een oude kaart van Batavia, cobek van zijn overgrootmoeder en hele oude foto’s van zijn familie. Echt overal waar je kijkt in huis is de Indische nostalgie terug te vinden, Marc is een gepassioneerde verzamelaar. Een verzamelaar van zijn familiegeschiedenis.

Tjemaralaan 14

Marc zit boordevol prachtige verhalen van zijn Indische familie. Zo kom ik er ook achter dat Tjemaralaan 14 het laatste adres is waar zijn overgrootmoeder heeft gewoond in Indonesië , voordat ze naar Nederland kwam. Ik kan alleen maar gefacineerd luisteren en me mee laten voeren met de verhalen. Ik zie al zijn verhalen helemaal voor me. Alsof we gezamenlijk een reis maken in het verleden. Marc is al jaren geïnteresseerd in zijn familieachtergrond, vanuit interesse is hij allerlei spullen gaan verzamelen in huis en is hij zijn bedrijf Tjemaralaan 14 begonnen. Waar hij ketjap, spekkoek en andere lekkernijen maakt op basis van Indische recepten van Oma Miet – het familielid die hem het koken heeft bijgebracht. Wat ik zo bijzonder vind is dat Marc zo’n enorme hang heeft naar het verleden van zijn familie en op zijn eigen manier een belangrijke herinnering aan zijn familie voortzet en deelt met anderen. Een eerbetoon aan zijn Indische familie en vooral aan Oma Miet.

We lopen de woonkamer uit naar een zijkamertje vol met de hutkoffers van familie en kennissen, die uit Indonesië naar Nederland kwamen met de boot. In het midden van de kamer staat een kast vol met Indonesische en Indische kookboeken. Het liefst wil ik ze allemaal pakken en doorlezen maar ik hou me in. Marc pakt een aantal schriftjes voorzichtig uit de kast. De schriftjes zien er oud en fragiel uit. Het zijn de kookschriftjes van zijn Oma Miet en andere tante’s uit de familie. Wat zo iets moois om te hebben en te bewaren, zo’n dierbaar iets. Hier staan ook de recepten in van de ketjap en de spekkoek die Marc maakt. Zo is – telkens als Marc de recepten gebruikt – Oma Miet er toch nog een beetje bij.

Waar kopen?

Op de website van Tjemaralaan 14 kun je de producten bestellen: http://www.tjemaralaan14.nl/ 

De spekkoek heb ik die avond mogen proeven en die is zo enak! De authentieke Ketjap Sedeng (zit tussen manis en asin in) en de Ketjap sambal heb ik meegekregen van Marc en al gelijk gebruikt voor o.a. de Soto ayam (zie recept).

 

 

5 thoughts on “Tjemaralaan 14; een eerbetoon aan Oma Miet

  1. Wat een leuk geschreven! Inderdaad de heerlijke producten die Marc maakt zijn niet alleen heel lekker, ook zijn passie voor zijn familiegeschiedenis geeft hij liefdevol door aan zijn kinderen. Hij inspireert veel mensen met zijn verhalen en kookworkshops.
    Daarna koken ze weer met de cebok 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *