Mijn eigen favoriete gado gado recept

Mijn moeder maakt bijna elke week wel gado gado. Het is zo lekker comfort food, en is nog gezond ook! Ok, soort van gezond. Gado gado maken is op zich niet zo moeilijk, maar ik wilde zo graag een keer zelf de saus maken. Die heerlijke, lichtbruine, romige en ietwat waterige saus.

Indoness gado gado

Verschillende soorten gado gado, verschillende soorten pindasauzen

Toen ik op zoek ging naar het recept van mijn ideale pindasaus voor over de gado gado, stuitte ik al snel op allerlei varianten sauzen. Zelfs recepten met satésaus (huh?!). Lees hier het verschil tussen satésaus en pindasaus. Dat er zoveel verschillende soorten pindasauzen zijn heeft te maken met dat er verschillende soorten groentesalades zijn. Al deze salades komen uit verschillende regio’s in Indonesië en die lijken allemaal op gado gado. Je hebt de Gado Gado, Ketoprak, Karedok, Lotek, Pecel/ Petjil. Lees er meer over op de website van Jeff Keasberry. Ik richt me op de groentesalade uit Jakarta, de gado gado.

Na lang zoeken en vergelijken heb ik het recept gevonden wat het meest lijkt op de saus die ik in mijn hoofd heb. Ik gebruik het sausrecept van Pauline van Pisang Susu. Ik ben al een tijd lang fan van haar recepten, alleen nog nooit iets gemaakt (I know, shame!).

Recept van mijn favoriete gado gado (4 personen)

Je kan eindeloos variëren met welke groenten je in de gado gado doet. Je kan er ook spinazie, mais, paprika, tomaten, bloemkool, broccoli en nog vele andere dingen in doen. Het is maar wat je lekker vindt. Dit zijn in ieder geval mijn favorieten.

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen,
  • 200 g spitskool, gesneden
  • 100 g taugé
  • 200 g wortelen, in reepjes
  • 1/2 komkommer, in reepjes zonder schil
  • 1 blok (+/- 300 g) Tempeh, in blokjes. Ik ben enorm fan van tempeh dus in plaats van tahoe erbij doe ik extra veel tempeh.
  •  1 zakje lontong
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 3 eieren, hardgekookt
  • Emping
  • Gefrituurde uitjes
  • Zonnebloemolie

Indoness gado gado ingredienten

Saus (van Pisang Susu)

  • 500 g pindakaas
  • 1 grote ui of 2 kleine uien, stukjes
  • 4 knoflooktenen, stukjes
  • 2 theelepels sambal trassi
  • 2 theelepels gula jawa
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel tamarinde + 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel azijn
  • 1/4 blok santen, dit is 50 g
  • 2 eetlepels ketjap manis

Indoness gado gado ingredienten saus

Bereiding (bereidingstijd: 50 – 60 min)

Gado gado is redelijk snel te maken, de tijd zit hem vooral in het snijden van alle ingrediënten.

De lontong kook je in een pan met voldoende water op middelhoog vuur (30-45 min.). Haal het hierna uit de pan en laat het afkoelen.

Kook de sperziebonen (6 min.), de spitskool (10 min.), de wortelen (6 min.), de aardappelen (15 min.) beetgaar. Belangrijk is om de groenten in aparte pannen te koken. De taugé plaats je 30 seconden in een pan met heet water en giet het daarna af.  Spoel de gekookte groenten af onder de koude kraan. Zo zorg je ervoor dat de groenten niet doorgaren. Schil de komkommer en snijd hem in blokjes.

Bak de tempeh bruin (+/- 6 min.) in de pan met veel olie. Zorg dat ze niet aanbranden. En kook de eieren in +/- 7 minuten hard.

Indoness gado gado lara

 

Nu is het eerste deel van het recept klaar! En nu komt het belangrijkste deel, de saus:

De saus van Pisang Susu is mmm enak! Bekijk hier hoe je de saus moet maken.

Heb jij nog andere lekkere variaties van de Gado Gado saus? Dan ga ik die binnenkort ook uitproberen 🙂

6 thoughts on “Mijn eigen favoriete gado gado recept

    1. Hi Ron, thank you for the info. Next time I’ll try with the Jeruk limo too! Hope I still like it 🙂 And the recipe is my favorite recipe, the way I like it. And I loooove carrots 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *